24 Ağustos 2016 Çarşamba

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Beslenme


Beslenme ve Diyet uzmanı arkadaşlarımdan…
@rzerenn: @bariscakir__ sülfür içeren sarımsağın da kanama riskini arttığı bilinmekte, tum ameliyatlardan once kullanımı kesilmeli..
Barış Çakır
@burcuv: @bariscakir__ aslında narenciye kumadin kullananlarda etki artısı yapar ve kış meyvesidir.. Tabii bilmediğimiz yaz meyveleri de olabilir..
@rzerenn:@bariscakir__ karışık bitki çayları, baklagiller, brokoli, süt vb gaz yapıcı besinler..ameliyat sonrasi ise; ilaç- besin etkileşimleri önemli
@Uzm_Dyt_iPEK: @bariscakir__ ödem şikayetlerinden korunmak, azaltmak için sodyumu yüksek olan maden suyundan; turşu gibi tuz oranı yüksek besinlerden uzak durmak gerekiyor.
Barış selam, kiraz ve avokado kanı sulandırıyor, diğerlerini zaten sen söylemiştin :))
1. İ.Ü.CTF sürekli tıp eğitimi etkinlikleri- Trombosit Fonksiyon Bozuklukları ve Vasküler Nedenli Kanamalar (Doç.Dr.Tiraje Celkan) (Williams Hematology 6.edt kaynaklı):
Edinsel trombosit fonksiyon bozuklukları na neden olan yiyecek ve katkı maddeleri örnekleri arasında dikkat çekenler şöyleydi:
omega 3 den zengin diyetler
soğan
sarımsak
baharatlardan kimyon
çin yemekleri
2. The American Journal of Clinical Nutrition- The Effect of Vegeterian Diet, Plant Foods and Phytochemicals on Hemostasis and Thrombosis (Sujatha Rajaram) başlıklı makaleden:
Pek çok bitki ve baharatın salisilat içeriğine
Fiyokimyasallardan allisin,polifenoller,izoflavonlar,antosiyaninlere,kuersetin, kaempferol,myricetin,katesin,epikatesin,prosiyanidine dikkat çekmiş
Kakao nun katesin,epikatesin,prosiyanidin içeriği nedeniyle
Sarımsak allisin içeriği nedeniyle, soya izoflavon içeriği nedeniyle, kırmızı şarap ve üzüm suyunun antosiyanin içeriği nedeniyle
3. Journal of The American Dietetic Association 1985 verilerine göre 100g örnek gıdadaki salisilat miktarlarına baktıgımızda dikkat çekenler:
Meyvelerden : Frambuaz-Ahududu (5.14), Kayısı (2.58), Portakal (2.39), Ananas (2.19), Çilek (1.36), Üzüm (0.94)
Sebzelerden : Acı marul (1.90), Turp (1.24), Yeşil biber (1.20), Domates (1 e yakın)
Çerezlerden : Badem (3.00), Yer fıstığı (1.12)Pek çok meyve, sebze ve çiçeklerin mavi kırmızı ve mor renklerinden sorumlu olan polifenolik bileşiklerdir.
Çeşnilerden : Kırmızı biber (203.00), Kekik (183.00), Biberiye (68.00), Kimyon (45.00), Anason (12.80), Adaçayı (21.70)
4. Polyphenols and Disease Risk in Epidemiologic Studies I.C.and P.C.Hallman :
fenol içeren gıdalar : Kuru üzüm, böğürtlen, ahududu, çilek, yer fıstığı, yeşil çay, erik, armut, kiraz, nar, üzüm, portakal, brokoli, lahana, maydanoz, soğan, kakao
5. Antosiyanin içeren gıdalar: (www.kimyaevi.org)
Pek çok meyve, sebze ve çiçeklerin mavi kırmızı ve mor renklerinden sorumlu olan polifenolik bileşiklerdir. Böğürtlen, ahududu, nar, kırmızı lahana, siyah ve kırmızı kuş üzümü, ağaç çileği, Fransız fasulyesi, erik gibi birçok meyve ve sebzenin pembeden mora kadar değişen renklerini veren maddeler, antosiyanin grubu pigmentlerdir.
Başlıca antosiyanidinler: Siyanidin (şeftali, kiraz, incir, erik, ahududu, frenküzümü, kırmızı lahana), Malvidin (bazı üzümlerde), Pelargonidin (çilek, kırmızı turp, dut), Peonidin (bataklık kızılcığı), Petunidin (Amerikan üzümleri)
6. Kateşin içeren : Kakao ve yeşil çay
7. Omega 3 içeren : Ceviz, badem, soya ,keten tohumu, baklagil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder