14 Şubat 2012 Salı

BURNUN YÜZ ESTETİĞİNDE ÖNEMİ

Burnumuz hem nefes almak gibi önemli bir fonksiyonu yerine getirirken, yüzümüzün en çıkıntılı parçası olarak yüz estetiğinde önemli bir konuma sahiptir. İki göz arasındaki pozisyonu nedeniyle bakışların anlamını etkiler, dudağın görünümü değiştirir.


ESTETİK BURUN NEDİR

Bu bölümde genel olarak kabul görmüş estetik kurallardan bahsedilecektir. Burada anlattığım kurallara uymuyor olmanız estetik olmadığınız anlamına asla gelmez. Önemli olan sizin kendinizi beğenmenizdir. “Sizce benim estetiğe ihtiyacım varmı? ” sorusunu ne bize nede başkasına sormayınız. Önemli olan sizin ne düşündüğünüzdür. Siz “Ben burnumu beğenmiyorum” demedikten sonra biz Plastik Cerrahlar yorum yapmamaya gayret ederiz. Kemerli burun çirkindir diye bir kural yoktur. Önemli olan burnunuzun yüzünüz ile uyum içerisinde olmasıdır. Burnunuz kendi başına büyük olabilir ancak yüz kemikleriniz iriyse burnunuz harmoniyi bozmaz. Yanlış karar verip de ameliyat olursanız yüzünüze yakışmayan sonradan koyulmuş gibi bir burnunuz olabilir. Doğru endikasyonlarda, doğru planlama ile bu operasyonla mükemmel sonuçlara ulaşılır. Şimdi estetik kurallarını inceleyelim.


Estetik, Sanat Tarihinin içerisinde çok uzun tartışılmıştır. Estetiğin temel iki kural “ORAN” ve “SİMETRİ” dir. Tüm estetik kurallar bu çerçevede gelişmiştir. Filmlere konu olmuş “altın oran” doğada çok sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı sanatçılar bu oranları içeren objelerin gözümüze daha estetik göründüğünü ortaya koymuştur. Bu bir öğretimidir yoksa genlerimize kodlanmış bir bilgimidir bu başka bir tartışma konusudur. Şu noktada bu sanatçılara katılabilirim. Farkında olmadan doğa gözlemlerimizde bu oranları görüyor ve yeni bir objede (bu insan vücudu da olabilir ) bu oranları görmek beynimizde güzel duygular oluşturabilir. Aşağıda bahsedeceğim ayrıntılara dikkat edildiğinde yüze uyum sağlayan doğal burunlar yapmak mümkün olur.


Aristo nun sanat yaklaşımı benim burun operasyonlarında da izlediğim bir felsefedir. Aristo Sanatçının mükemmel uyum içerisinde olan doğayı taklit ettiğini söylemektedir. Doğa da örneği olmayan bir burun yapıldığında çok kolay bir şekilde kişinin operasyon geçirdiği belli olmaktadır. Burun operasyonu yaparken ana gayem yüzün harmonisini oranlarını düzeltmek için bir müdahale yaptığımda hastamın yeni tanıştığı bir kişi onun burun ameliyatı geçirdiğini anlamamalıdır.


A. Yüzümüzü estetik kurallara göre incelerken 3 ana parçaya ayırırız.

1. Parça: Üst 1/3 Alından oluşur

2. Parça: Orta 1/3 Burundan oluşur

3. Parça: Alt 1/3 Üst dudaktan çeneye kara olan mesafeyi içerir.

Çok daha ayrıntılı çizimler bulunmaktadır.

En sık kullandığımız oran üstte anlattığım orandır. Uzun olan bir burun yüzün orta 1/3 parçasını uzatmaktadır. Burun ucundan gözlerin ortasında burnun bittiği yere kadar olan mesafe burnun uzunluğudur. Orta 1/3 ün uzun olduğu kişilerde burun boyu kısaltılarak daha estetik hatlar elde ederiz.



B. İdeal bir yüzde burun göz iç köşelerinden çekilen hatların dışına taşmamalıdır. Taşarsa burnun geniş olduğundan bahsedilir.




C. Dudak ile burun yandan bakıldığında bir açı oluşturur. Bu açı erkeklerde doksan derece bayanlarda geniş açı olmalıdır.

D.Daha ileri ayrıntılar için kendi yaptım ve güzel oranlara sahip bir heykel kullanacağım. Önden bakıldığından burun kaşlardan başlayıp burun ucundan geri dönen iki tane “C” içerir. Bu “C” lerin birbirine en yakın oldukları yer burun ortasıdır.


E. Alttan bakıldığında burnumuz eşkenar bir üçgen oluşturmalıdır. Burun delikleri simetrik olmalıdır. Alttaki kıkırdakların gölgesi simetrik olmalıdır. Burun ortasını oluşturun kıkırdaklar burun yüksekliğinin yarısından sonra yanlara doğru açılanmaya başlarlar. Bu açılanma nedeniyle açılanmaya başladığı yerde burun küçük bir açı yaparak yukarıya doğru döner. Bu açılanma bizim operasyonda her zaman korumaya çalıştığımız bir unsurdur. Burna alttan bakıldığında üçgenin tepesi yuvarlak görünür.


Oklarla gösterilen iki çıkıntı ve bu çıkıntıların arasındaki platooperasyonlarda korumaya çalıştığımız bir estetik oranlara sahiptir. Operasyon tekniklerinden bahsederken bu çıkıntıların nasıl korunduğu ve yoksa nasıl oluşturulduğu konusunda geniş bilgi bulacaksınız. Bu ayrıntılar korumak üzere kullandığım teknikler, benim Plastik Cerrahi kongrelerinde meslektaşlarımla paylaştığım ve tartıştığım ayrıntılardır.

Op. Dr. Barış Çakır
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder